WhatsApp Business Prijzen 2023

Een gids voor de prijzen van de nieuwste templatecategorieën van WhatsApp

Hoe werken de nieuwe prijzen van WhatsApp?

Sinds maart 2023 worden alle bedrijven die gebruik maken van het WhatsApp Business-platform in rekening gebracht voor elke 24-uurs conversatie die ze hebben met gebruikers, met verschillende tarieven afhankelijk van de categorie van de conversatie.

Bij het instellen van je WhatsApp-integratie in Web1on1 worden een reeks vooraf opgestelde berichten met een van de drie categorieën ingesteld en goedgekeurd door WhatsApp. Deze templates worden gebruikt om chats te starten die door het bedrijf worden geïnitieerd, en elke categorie brengt een andere vergoeding per gebruik met zich mee.

De drie categorieën, waarvoor allemaal de toestemming van de klant vereist is, zijn als volgt:

• Utility - Vrijwel al je templates vallen waarschijnlijk onder de categorie Utility. Deze vergemakkelijken een specifiek, overeengekomen verzoek of transactie, of een update aan een klant over een lopende transactie, inclusief meldingen na aankoop en periodieke factureringsoverzichten.
  • Marketing - Bevat promoties of aanbiedingen, informatieve updates of uitnodigingen voor klanten om te reageren of actie te ondernemen. Elke conversatie die niet voldoet aan de criteria van utility of authentication, valt onder de categorie marketing.
  • Authentication - Hiermee kunnen bedrijven gebruikers authentiseren met eenmalige wachtwoorden, mogelijk bij meerdere stappen in het aanmeldingsproces (bijv. accountverificatie, accountherstel, integriteitscontroles).
Alle klant-geïnitieerde conversaties worden gecategoriseerd als Service, die klanten helpen bij het oplossen van vragen. De eerste 1.000 klant-geïnitieerde conversaties binnen een periode van 24 uur zijn gratis, op voorwaarde dat het bedrijf reageert met een vrij te typen bericht.

Zie hier de richtlijnen van Meta.

Zie hier de instructies voor het toevoegen van WA-templates.

Hoe worden de gesprekskosten berekend?

Gesprekskosten zijn gebaseerd op de templatecategorie. Wanneer een template wordt afgeleverd, opent dit een nieuw gesprek binnen een periode van 24 uur en brengt het de kosten van die gesprekscategorie met zich mee.

Zie hier de richtlijnen en landentariefkaarten van Meta.

Wat is de definitie van een gesprek?

WhatsApp definieert een gesprek als een vaste sessie van 24 uur die alle berichten omvat die aan je klant worden geleverd. Je wordt slechts één keer gefactureerd voor elk gesprek van 24 uur, ongeacht het aantal berichten.

Het 24-uurs gesprek begint in één van deze 2 gevallen:

• Je stuurt een template bericht en het bericht wordt bij je klant afgeleverd. Het maakt niet uit of je klant antwoordt of niet. Dit is een "door het bedrijf gestart" gesprek. Opmerking - niet afgeleverde berichten tellen niet mee.
  • Je antwoordt op een klant die jou een bericht stuurt, en het antwoord wordt teruggestuurd naar de klant. Dit is een "door de gebruiker gestart" gesprek.

Een sessie begint bij de levering van een antwoord van een bedrijf op een door een gebruiker gestart bericht of de levering van een door een bedrijf gestart bericht aan een gebruiker, en eindigt 24 uur later.

Aan het einde van de 24 uur, als het gesprek nog steeds gaande is, word je het door de gebruiker gestarte tarief in rekening gebracht voor nog een 24-uurs gesprek. Als er binnen 24 uur geen berichten zijn verzonden en je wil het gesprek hervatten, kun je een ander template bericht versturen en dit zal een nieuwe 24-uurs sessie starten tegen het door het bedrijf gestarte tarief. Zo eenvoudig is het!

De kosten van het 24-uurs gesprek verschillen per land of regio. Je kunt het prijsoverzicht van WhatsApp raadplegen om te zien welke tarieven voor jouw bedrijf worden gehanteerd.

Door bedrijf gestart gesprek:

Business-initiated conversation

Door klant gestart gesprek:

Customer-initiated conversation

Zijn er nog meer voordelen?

Je wordt niet in rekening gebracht voor chats wanneer gebruikers berichten sturen naar bedrijven via de call-to-action knoppen van Advertenties die doorklikken naar WhatsApp of call-to-action-knoppen op een Facebook-pagina. Gratis chats via deze toegangspunten kunnen alleen door de gebruiker worden geïnitieerd, en het gratis gespreksvenster duurt 72 uur.

Je kan de prijslijst voor jouw land hier terugvinden

Hoe zal Web1on1 je kosten in rekening brengen voor WhatsApp-diensten?

Je WhatsApp Business is geïntegreerd in de Web1on1-service. Eventuele directe kosten van WhatsApp die voortvloeien uit je gebruik van de service worden achteraf opgenomen in je maandelijkse factuur.

Samenvatting (voorheen/nu)

2022 (Oude prijsmodel) Nu (2023 nieuwe pakketten)
Maandelijkse vaste kosten €95/maand per WA nummer Inbegrepen in je pakket
Eenmalige opzetkosten €150 Gratis
"Per unit" kosten Op basis van templates Op basis van categorie van templates